Tłuste, ciężkostrawne potrawy to przyczyna wielu kłopotów żołądkowych, uczucia pełności, refluksu żołądka czy zgagi. Aby temu zapobiec, zalecane jest stosowanie preparatów poprawiających trawienie. Najbardziej bezpiecznym rozwiązaniem będzie kuracja ziołami. Które z nich wybrać?
Prawidłowe trawienie i funkcjonowanie układu pokarmowego w dużej mierze zależy od stosowanej diety, aktywności ruchowej oraz predyspozycji genowych. Jeżeli metabolizm nie działa w odpowiedni sposób, a ty odczuwasz częste niestrawności warto skorzystać z dobroczynnych właściwości ziół.
Na czym polega trawienie?
Trawienie opiera się przede wszystkim na rozkładzie białek, tłuszczów i cukrów na małe cząstki. Wszystko dzieje się przy udziale enzymów trawiennych, które produkowane są w żołądku, trzustce, śliniance i jelicie cienkim.
Trawienie to jeden z kluczowych procesów jakie zachodzą w organizmie. Podczas przemiany materii dochodzi do zmiany dostarczonego jedzenia w energię niezbędną do życia. Wszystkie substancje odżywcze wchłaniane są do organizmu, zaś pozostałości metabolizmu, wydalane są w postaci kału i moczu. Cały proces rozpoczyna się już w jamie ustnej, gdzie ślina ułatwia przeżuwanie. Zęby natomiast rozdrabniają pokarm, który trafia kolejno do przełyku, żołądka, jelita cienkiego i jelita grubego, aż w końcu do odbytu.
Zioła na trawienie
Środki, które mogą pomóc w trawieniu to suplementy diety lub suszone zioła - czy wiesz jak przygotować suszone zioła? Pisaliśmy o tym na blogu ;). Preparaty na bazie kwasu dehydrocholowego, wzbogacone o korzeń z czarnej rzodkwi, czy te na bazie koncentratu sylimarynowego z nasion ostropestu, wspierają procesy trawienne i pomagają pozbyć się uczucia pełności oraz wzdętego brzucha.
Lecznicze zioła, które zawierają np. alkaloidy czy flawonidy działają moczopędnie i spazmolitycznie. Zaś kumaryny oddziałują rozkurczowo. Garbniki, mają za zadanie podwyższać kwasowość żołądka oraz poprawiać trawienie. Niestety, ale niektóre zioła mogą szkodzić, są to przede wszystkim nostrzyk, macierzanka wonna, żubrówka. Elementy składniowe tych roślin mimo swoich dobroczynnych zastosowań, mogą uszkadzań wątrobę oraz nerki. Co ważne, niektóre zioła wchodzą w interakcje z innymi lekami lub ziołami.
Jakie zioła pomagają na trawienie?
Kiedy funkcjonowanie układu pokarmowego nie przebiega we właściwy sposób, zbawienne mogą okazać się rośliny wykorzystywane w ziołolecznictwie. Oprócz znanych ziół na trawienie, typu rumianek, szałwia lekarska, kminek, rekomendowanymi roślinami działającymi rozkurczająco są:
- Dziurawiec - wykazuje działanie rozkurczające, przeciwzapalne, przeciwbólowe, żółcio- i moczopędne. Pomaga w zaburzeniach pracy przewodu pokarmowego, takich jak: nieżyty żołądka oraz jelit, wrzody żołądka oraz dwunastnicy, zapalenia jelita grubego, pęcherza moczowego, nerek.
- Mięta pieprzowa - pobudza produkcje soku żołądkowego i żółci, ułatwia trawienie, a także przyswajanie pokarmów, wspomaga perystaltykę jelit, usuwa wzdęcia, rozkurcza mięśnie.
- Herbata z nagietka - wspomaga wytwarzanie soku żołądkowego, zmniejsza skurcze w przewodzie pokarmowym, łagodzi ból brzucha.
0 Komentarze