Stojąc przed wyborem uniwersalnego oleju „do kuchni”, wiele osób decyduje się na olej kokosowy, winogronowy czy oliwę z oliwek, będąc przekonanym, że dokonuje właściwszego, zdrowszego zakupu. Dlaczego w społeczeństwie panuje przekonanie, że droższe oleje mają większą zawartość składników odżywczych i są korzystniejsze dla organizmu? Odpowiedzią jest panujące przekonanie „droższe, znaczy lepsze”. Jednak fakty znacznie odbiegają od ludzkiego przeświadczenia.
Polska jest jednym z największych dystrybutorów oleju rzepakowego w Europie, jednak znaczna większość obywateli nie zdaje sobie sprawy z jego dobroczynnych właściwości oraz wielofunkcyjności. Olej rzepakowy został „pokrzywdzony” przez historię, ze względu na zawartość, szkodliwego dla zdrowia, kwasu eurykowego. Od ponad 20 lat hoduje się odmianę bezerukowego. Mimo to jego niekorzystny wizerunek utarł się w społeczeństwie. Jednak to właśnie olej rzepakowy plasuje się na najwyższym miejscu, jeśli chodzi stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3. Wynosi on 2:1 i jest to idealna proporcja z punktu widzenia potrzeb żywieniowych.
Powiedz mu „tak”
Użyteczność oraz zdrowotność olei powinno się klasyfikować pod względem zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych i nienasyconych. Głównym źródłem kwasów nasyconych są tłuszcze pochodzenia zwierzęcego oraz olej kokosowy będący przykładem oleju roślinnego o ich wysokiej zawartości.
Nasycone kwasy tłuszczowe mają wpływ m.in. na stężenie cholesterolu we krwi, dlatego ich dawkowanie należy ograniczyć do maksymalnie 10% całkowitej energii spożycia. Przekroczenie dziennego limitu może zwiększyć ryzyko rozwoju miażdżycy, cukrzycy czy otyłości. Drugą grupą są nienasycone kwasy tłuszczowe mające pozytywny wpływ na zdrowie. Odpowiadają m.in. za prawidłowe funkcjonowanie serca, wspomagają działanie układu immunologicznego oraz poprawiają zdolność umysłową człowieka. Flagowym przedstawiciele olei o zrównoważonym stosunku kwasów omega-6 do omega-3, dużą zawartością kwasu oleinowego (omega-9) oraz niską ilością kwasów nasyconych jest, nie kto inny, jak olej rzepakowy!
Najlepszy w kuchni
Olej rzepakowy, ze względu na neutralny smak i zapach, znajdzie wielorakie zastosowanie w kuchni podczas: smażenia powierzchniowego i głębokiego, przygotowania sałatek, marynat, pieczenia – jest dobrym zamiennikiem masła czy margaryny. Olej jest dodatkowo wzbogacony o witaminę E czy sterole, które mają silne działanie przeciwutleniające i zabezpieczają olej podczas smażenia.
Konkurent oleju rzepakowego
Konkurencja na rynku olei jest ogromna. Największa walka toczy się między dwoma gigantami. Jednak, który z nich ma niepodważalną przewagę? Olej słonecznikowy czy rzepakowy? Oba oleje są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i innych związków bioaktywnych. Na czym polega ich główna różnica oraz dlaczego olej rzepakowy, w tym starciu, wychodzi na prowadzenie? Odpowiedź znajdziesz w zakładce „Bank Wiedzy” po wejściu w powyższy link.
Razem obalmy mit
Projekt „Olej rzepakowy skarbem Europy” powstał w celu podniesienia świadomości konsumentów na temat wartości odżywczych różnych olejów roślinnych. Gwiazdą programu edukacyjno-promocyjnego jest olej rzepakowy będący niedocenianym przez Polaków, ze względu na brak wiedzy o jego doskonałym składzie. Trzyletnia kampania, współfinansowana przez Unię Europejską, pragnie unaocznić konsumentom, jedyne w swoim rodzaju, walory odżywcze oleju rzepakowego oraz jego pozytywny wpływ na zdrowie.
0 Komentarze