Chlorofil, nazywany powszechnie płynną energią, posiada szeroki wachlarz zastosowań. Od jakiegoś czasu coraz częściej mówi się o tym magicznym napoju i wskazuje na efekty, jakie przynosi jego regularne spożywanie.
Mimo, że zielony kolor od dzieciństwa nie kojarzy się apetycznie, to trzeba przyznać, że chlorofil, mimo swojego wyglądu, powinien zdobyć Waszą przychylność. Jego lista zasług dla zdrowia człowieka jest bowiem bardzo długa.
Co to właściwie jest ten chlorofil?
Jak pewnie część z Was wie, to właśnie dzięki chlorofilowi warzywa mają zielony kolor. Jeśli uważaliście na lekcjach biologii w podstawówce, to powinniście pamiętać, że chlorofil pełni ważną rolę w procesie fotosyntezy. Jest cząsteczką znajdującą się w chloroplastach, które są elementami komórek roślinnych. Chloroplasty przy pomocy chlorofilu, dwutlenku węgla i wody przyjmują energię słoneczną i zamieniają ją w węglowodany, a także w tlen. Chlorofil jest nazywany również “zieloną krwią” ponieważ swoją budową chemiczną przypomina hemoglobinę.
Kiedy już wiemy, czym jest ten zielony napój, który tak często widzimy wśród celebrytów i miłośników zdrowego trybu życia, warto byłoby dowiedzieć się, co nam daje picie chlorofilu.
Chlorofil - właściwości
Właściwości chlorofilu są szerokie. Jednym z najczęściej wymienianych plusów stosowania chlorofilu jest pozbycie się z organizmu toksyn i metali ciężkich. Do jego głównych zadań należy także zapewnienie równowagi kwasowo-zasadowej. Co ciekawe chlorofil jest również wykorzystywany w leczeniu cukrzycy, ponieważ stabilizuje poziom cukru we krwi. Regularne stosowanie chlorofilu sprawia, że rzadziej się choruje, ponieważ ma on silne właściwości przeciwzapalne i skutecznie zapobiega chorobom przewlekłym. Z uwagi na bogatą zawartość witaminy A,B,D i E zwiększa naszą odporność, dlatego dobrze zażywać go zwłaszcza zimą, kiedy jest niedobór słońca i łatwo się zarazić.
Jednak zapobieganie chorobom to nie jedyne zastosowanie chlorofilu. Świetnie sprawdzi się w momencie, kiedy chce się zrzucić nadprogramowe kilogramy. Najnowsze badania udowadniają, że ten magiczny napój może skutecznie hamować głód.
Jak często spożywać chlorofil?
Przede wszystkim chlorofil należy stosować REGULARNIE. Minimalna dawka chlorofilu to jedna łyżeczka stołowa na szklankę wody. Tak przygotowaną mieszankę zaleca się wypić 2-3 razy dziennie.
Oczywiście to nie jedyna forma, w jakiej możecie spożywać chlorofil. Jest on idealnym dodatkiem do zielonych koktajli, które można wypić rano jako pożywne śniadanie. Ten wyjątkowy składnik pasuje również do matchy. Jego zastosowanie jest szerokie, a to w jakiej formie będziecie chcieli go zażywać, zależy tylko od Was.
Chlorofil przyjmuje wiele nazw, wszystkie nieco odkrywają jego znakomite właściwości. Płynna energia, zielone słońce czy zielona krew... Chlorofil DuoLife posiada w swoim składzie m.in olejek miętowy, który znany jest z swoich właściwości antyseptycznych, a także jęczmień, który jest naturalnym źródłem błonnika.
Warto zastanowić się, zwłaszcza w okresie, kiedy jesteśmy narażeni na spadek dobrego samopoczucia, co tak naprawdę nam pomoże, a nie tylko złagodzi objawy.
0 Komentarze