Komponowanie posiłków to klucz do utrzymania zdrowia, ale jednocześnie wspaniałego samopoczucia. Odpowiednie komponowanie każdego dania powinno być przemyślane, ale także warto zadbać o to, już na etapie przygotowania listy zakupów, czy późniejszej realizacji ich w sklepie.
Składniki to podstawa
Ajurweda zakłada, że wszystko to, co nas otacza, posiada pewnego rodzaju energię. Dlatego tak kluczowe znaczenie ma odpowiednie komponowanie posiłków. Każde jedzenie traktowane jest jako pewnego rodzaju lekarstwo dla duszy i ciała. Zaleca się, by w trakcie przygotowania, jak i spożywania atmosfera była pełna spokoju i miłości. Zdrowe składniki nie powinny być przetworzone, ponieważ wprowadzając sztuczne dodatki do organizmu, mówi się o pewnego rodzaju toksynach, które mogą mieć negatywny wpływ na jego funkcjonowanie. Ogromne znaczenie przy spożyciu posiłku ma podziękowanie za niego, ponieważ jest to pewnego rodzaju dar natury. Odżywianie się zgodnie z porą roku, ale także indywidualnymi potrzebami pozwoli na dostarczenie energii do ciała, jednocześnie poprawi jego funkcjonowanie.
Każdy z posiłków powinien składać się z maksymalnie naturalnych produktów, które przygotowane są w pełni spokoju, miłości. Samo spożywanie także powinno odbywać się w pozytywnej atmosferze, dlatego wszelkie niesnaski warto rozwiązać, zanim siądzie się do wspólnego stołu. Pozytywna atmosfera jest bardzo ważna, ponieważ pozwoli na przyswojenie całej energii, którą dostarcza posiłek. Jednocześnie należy pamiętać o tym, że w trakcie spożywania jedzenia warto zachować milczenie, gdyż rozmowa może powodować szybsze połykanie, mniejszą dbałość o należyte rozdrobnienie każdego z kęsa, a co istotniejsze, może powodować problemy ze strony układu pokarmowego. Więcej na ten temat można się dowiedzieć ze strony https://agni-ajurweda.pl.
Spożywaj posiłki w odpowiedni sposób
Atmosfera przy stole odgrywa kluczową rolę dla energii, którą w ten sposób dostarczamy do organizmu. Jednocześnie warto pamiętać o tym, jak duże znaczenie ma także nawodnienie ciała. Dostarczanie odpowiedniej ilości wody każdego dnia sprawia, że naturalna energia organizmu ma możliwość przepływu i dotarcia do właściwie każdej komórki. Dzięki temu funkcjonowanie ciała i duszy przebiega w prawidłowy sposób. W trakcie posiłków zaleca się picie wody o pokojowej temperaturze. Natomiast zimna woda, czy też mleko uznawane są za zakazane, gdyż mogą przyczyniać się do zakłócenia całego procesu trawienia. Wielkość posiłku ma także duże znaczenie, dlatego za optymalną jego wielkość uznaje się dwie pięści osoby jedzącej. W ten sposób uzyskujemy pewność, że dostarczymy odpowiednią ilość energii do organizmu, jednocześnie nie będzie on przepełniony. Spożywanie jest pewnego rodzaju celebracją, dlatego za każdym razem należy zadbać o wszelkie szczegóły, jak atmosfera, czy wygląd posiłków. Oznacza to, że pokarm ma odżywić nie tylko ciało, ale również i duszę. Estetyczny posiłek doda pozytywnej energii, ale także sprawi, że można będzie poczuć się wspaniale w swoim ciele.
Nastawienie na świeże i lokalne produkty pozwala na spore oszczędności w budżecie domowym. Jednocześnie daje gwarancję, że dostarczamy energię do naszego organizmu, która odżywia nie tylko ciało, ale również duszę. Traktowanie pożywienia jako dar pozwala na pozyskanie z niego wszystkiego najlepszego. Ajurweda zaleca także dzielenie się z innymi, ponieważ w ten sposób rozwijamy się pod względem duchowym. Nacisk na duchową stronę człowieka odgrywa kluczową rolę dla dobrego samopoczucia, ale również umożliwia gromadzenie wszystkiego tego, co jest pozytywne dla funkcjonowania nas samych. Z pewnością początkowo robienie listy zakupów, zakupy, jak i samo przygotowanie posiłków będzie stanowiło trudność. Jednak postrzeganie całego otoczenia jako energii i pozytywnego przesyłu dla nas samych sprawi, że uda się uzyskać dobre samopoczucie, a samo życie stanie się maksymalnie przyjemne.
Artykuł partnera
0 Komentarze