Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna, która polega na zaburzonym wytwarzaniu insuliny przez organizm. Występują dwa typy cukrzycy: I stopnia i II stopnia. Obie formy charakteryzują się innymi objawami, a ich proces leczenia jest nieco inny. Część ziół posiada naturalne zdolności do obniżania poziomu cukru we krwi. Dzięki nim, możliwe jest zahamowanie powikłań tej choroby.
Cukrzyca należy do chorób metabolicznych, które wyróżniają się hiperglikemią czyli podwyższonym poziomem glukozy we krwi. Przewlekła choroba może wiązać się z niebezpiecznymi skutkami, jakimi są: zaburzenia czynności oraz niewydolności niektórych narządów, głównie: oczu, nerek, nerwów, serca.
Cukrzyca
Cukrzyca dzieli się na typ 1 i typ 2. Ta pierwsza odmiana choroby polega w głównej mierze na niedostatecznym wydzielaniu insuliny, przy zachowaniu odpowiedniej wrażliwości tkanek na ten hormon. Choroba wymaga zewnętrznego podawania insuliny, ponieważ organizm sam produkuje znikome jej ilości. Choroba pojawia się zazwyczaj u dzieci i osób młodych, a przyczyną jest uszkodzenie komórek beta przez własny układ odpornościowy.
Cukrzyca typu 2 to najczęściej spotykana postać cukrzycy. Organizm osoby chorej posiada uszkodzone działanie oraz wydzielanie insuliny. Ten typ może być uwarunkowany genetycznie, lecz ważniejszą kwestię odgrywają tutaj czynniki środowiskowe. Leczenie wiąże się przede wszystkim ze zrzuceniem masy oraz zastosowaniu specjalnej diety cukrzycowej. Musi zostać wprowadzony wysiłek fizyczny.
Zioła na cukrzycę
Cukrzyca może być leczona ziołami, jednakże przy zachowaniu odpowiednich ilości. Jak się okazuje, zioła mają ogromne znaczenie, ponieważ działają pomocniczo, uzupełniając zalecane przez diabetologa leczenie.
- Morwa biała - skutecznie obniża poziom glukozy we krwi. Wyciąg z liści morwy posiada alkaloid, który hamuje aktywność enzymów odpowiedzialnych za rozkład skrobi. Roślina oddziałuje na rozkład węglowodanów złożonych, które przyjmowane są z pożywieniem. Ekstrakt z morwy białej można dostać w aptece pod postacią kapsułek, tabletek, suszonych ziół, a nawet soków.
- Kozieradka pospolita - jej główna właściwość to zwiększenie wrażliwości tkanek na insulinę. Kozieradka obniża poziom glikemii. Jej substancje zmniejszają wchłanianie cukrów prostych, dlatego po posiłku nie występuje nagły wzrost stężenia glukozy we krwi.
- Owoc jałowca - bogaty w związki, które obniżają poziom glikemii nawet o 35%. Zbyt długie stosowanie tego ziela może doprowadzić do silnego podrażnienia nerek oraz błony śluzowej przewodu pokarmowego. Kobiety w ciąży nie powinny stosować owocu jałowca.
Zioła na cukrzycę Bonifratrów
Zioła dla cukrzyków to sposób na łatwiejszą codzienność. Środek od Bonifratrów zawiera specjalną mieszankę ziół, które kontrolują poziom cukru we krwi. Ta unikalna kompozycja posiada wielowiekową tradycję w ziołolecznictwie. Każde zioło jest opakowane w oryginalne. W składzie znajdują się przede wszystkim: korzeń mniszka lekarskiego, owocnia fasoli oraz liść pokrzywy.
Zioła na cukrzycę Ojca Klimuszki
Zioła od Ojca Klimuszki to specjalna mieszanka tego co dobre. W składzie znajdują się m.in liść borówki, ziele rutwicy, owocnia fasoli, liść brzozy, korzeń mniszka, korzeń kozłka, kwiat bzu itd. Zioła należy stosować w przypadku wysokiego poziomu cukru we krwi. Profilaktyczne stosowanie takiej kompozycji może ustrzec przed potencjacymi powikłaniami wynikającymi z rozwoju oraz przebiegu choroby.
0 Komentarze