Jakość suszonych ziół zależy m.in od pory ich zbierania. Dobrze wysuszone zioła zawsze zachowują swoją naturalną barwę. Liście roślin powinny się kruszyć, zaś łodygi łamać w dłoniach przy niewielkim uścisku. Jak suszyć zioła i w jaki sposób je później przechowywać aby zachować ich naturalne właściwości?
Jeżeli rośliny rosną w naturalnym, czystym środowisku, tuż po ich zbieraniu nie wymaga się mycia. Wystarczy nimi ostrożnie potrząsnąć, aby wszelki kurz opadł. W przypadku, gdy rośliny pochodzą z zanieczyszczonego środowiska konieczne jest przepłukanie ich wodą, osuszenie ręcznikiem papierowym i pozostawienie do całkowitego wyschnięcia. Cały proces trzeba wykonać delikatnie, aby nie naruszyć roślin i nie pozbawić ich liści lub łodyg. Jak najlepiej przechowywać zioła, aby ich aromat był intensywny i nie ulotnił się?
Jak suszyć zioła?
Suszenie to tradycyjna metoda na przechowywanie i konserwację ziół. Proces też przedłuża czas spożycia naturalnych roślin przy zachowaniu ich właściwości. W jaki sposób suszyć zioła, aby zachować ich naturalny zapach? Sposobów jest kilka, zaczynając od suszenia, po mrożenie lub nawet wykonywanie z nich przetworów. Proces suszenia można przeprowadzić przy pomocy takiego urządzenia jak np. suszarka lub piekarnik. Kiedy już rośliny zostaną całkowicie wysuszone należy przechowywać je w szklanym lub papierowym pojemniku, nigdy w plastiku.
Jak suszyć zioła w domu?
Zioła najlepiej jest poddać suszeniu tuż po ich zebraniu, możliwie jak najszybciej. Należy pozostawić je w miejscu czystym, które wolne jest od innych zapachów. Właściwe jest również pozostawienie ich tam, gdzie światło nie dociera. Dlaczego? Rośliny przyprawowe wystawione na działanie promieni słonecznych tracą swoją naturalną barwę, bledną. Marnują się również ich wartości smakowe oraz lecznicze.
Suszenie ziół na świeżym powietrzu to najprostsza metoda. Wystarczy zaopatrzyć się w sznurek, który posłuży do zawiązania roślin. Następnie należy zawiesić rośliny w miejscu przewiewnym, lecz nie bezpośrednio na słońcu. Ten rodzaj suszenia sprawdzi się w przypadku takich ziół jak oregano, mięta czy rozmaryn. Nie zaleca się suszenia roślin w kuchni, ponieważ jest to miejsce, w którym często unosi się para.
Jak suszyć zioła w piekarniku?
Suszenia ziół można dokonać również przy pomocy piekarnika. Jak tego dokonać? Na przygotowanej blaszce należy umieścić papier do pieczenia. Ustawić piekarnik na najniższą możliwą temperaturę i pozostawić drzwiczki lekko otwarte, by umożliwić odejście pary wodnej. Tak suszone zioła warto pozostawić na kilka godzin. Co ważne, nie zaleca się mieszania ziół. Warto suszyć je etapowo, przy rozdzieleniu na ich rodzaje.
Jak suszyć zioła do zielnika?
Kiedy rośliny zostaną rozpoznane zasusza się je w specjalnym zielniku, umieszczając je między 3-4 kartkami gazety. Całość przyciska się kilkoma książkami najlepiej formatu A4. Kolejnego dnia ponownie należy wymienić papier gazetowy na suchy i także przycisnąć je cięższym przedmiotem. Warty zapamiętania jest fakt, iż nie każdą roślinę można spreparować w zielniku.
0 Komentarze