Kumin to przyprawa pochodząca z Egiptu, która nie rzadko mylona jest z kminkiem, ze względu na nazwę oraz wygląd nasion. Kmin rzymski ma nieco inne właściwości oraz zastosowanie jak znany wszystkim kminek. Posiada słodko-ostry smak i niesamowity aromat.
Kmin rzymski to dodatek do kuchni stosowany już w średniowiecznej Europie, także w lecznictwie. Na ten moment uprawa kminu odbywa się także w Maroku, Iranie, Turcji, Indiach, Chinach oraz w Ameryce.
Co to jest kumin rzymski?
Kumin rzymski to właściwa nazwa kminu rzymskiego. Przyprawa używana przez lata m.in w Egipcie. Charakteryzuje się nieco słodko-ostrym smakiem, posiada w sobie sporą dawkę żelaza, który chroni m.in przed anemią. Żelazo jest niezwykle ważnym pierwiastkiem dla kobiet, szczególnie tych miesiączkujących. Oprócz tego, przyprawa ta zawiera w sobie witaminę C i A, które chronią układ odpornościowy.
Nasiona kuminu
Nasiona kuminu na pierwszy rzut oka wyglądają jak nasiona kminku, ponieważ są podłużne i mają brązowe zabarwienie. W sklepie przyprawę można spotkać także w wersji zmielonej. Kmin rzymski wyróżnia się ostrym, niekiedy słodkim lub nawet gorzkawym smakiem, bardzo aromatycznym. Zaleca się przeprażenie zmielonych nasion, dzięki temu smak przyprawy będzie jeszcze bardziej intensywniejszy.
Czy kumin a kminek to to samo?
Kumin rzymski a kminek to dwie całkowicie różne przyprawy, które posiadają odmienne zastosowanie oraz właściwości. Ten pierwszy pochodzi z rejonu Morza Śródziemnomorskiego a jego uprawa nie występuje w Polsce. Ten drugi zaś, rośnie swobodnie na polach i łąkach, przez co jest łatwiej dostępny. Te dwie odmienne przyprawy nie służą do stosowania zamiennie, ponieważ ich smak jest mocno odmienny. Najprostszy sposób na rozróżnienie przypraw to próba testu zapachu. Kmin będzie posiadał nieco orientalny aromat.
Kminek wykazuje właściwości przeciwskurczowe, likwiduje wzdęcia, pomaga w trawieniu. Zaś kumin działa pobudzająco na serce i ośrodek oddechowy, wzmacnia naczynia krwionośne i obniża poziom złego cholesterolu.
Kumin rzymski - gdzie kupić?
Kmin rzymski prawdopodobnie nie znajdzie swojego miejsca w osiedlowych sklepach. Jego dostępność może być tam ograniczona, warto poszukać go w większych dyskontach. Istnieje również możliwość zakupienia orientalnej przyprawy za pomocą sklepu internetowego.
Kumin rzymski - właściwości i zastosowanie
Kumin rzymski posiada niezliczone właściwości. Do najważniejszych można zaliczyć umiejętność obniżania złego cholesterolu, poprawę profilu lipidowego we krwi. Kmin wspomaga również układ trawienny, łagodząc zaburzenia perystaltyki jelit. Badania wykazały, że przyprawa skutecznie obniża poziom cukru we krwi. Orientalny aromat kminu rzymskiego wykorzystywany jest do olejków eterycznych, które wspomagają pracę układu oddechowego. Działa wykrztuśnie, ułatwiając pozbycie się flegmy zgromadzonej w drogach oddechowych.
Kmin rzymski w kuchni sprawdzi się w daniach rybnych, zupach oraz gulaszach. Uwydatni smak dań warzywnych, ryżu oraz wielu kasz. Kumin może stać się również składnikiem sosów oraz marynat.
0 Komentarze