Babka lancetowata to roślina, którą znaleźć można niemal wszędzie. Zwana inaczej babką wąskolistną lub języczkami polnymi. Roślina ta jest chwastem, mimo że obfituje w składniki odżywcze takie jak: flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, sole mineralne oraz pektyny.
Babka lancetowata rośnie w lasach, łąkach, polach, polanach, pastwiskach czy osiedlowych trawnikach. Jest mało wymagających zielem, gdyż dostosowuje się do panujących warunków na jakich obcuje. Z łatwością można ją otrzymać w formie ziół z suszonych liści. Dostępna w punktach aptecznych oraz zielarskich.
Babka lancetowata - opis
Babka lancetowata posiada w sobie witaminę C oraz K, karoteny, garbniki, aukubinę, pektyny, substancje śluzowe, kwasy a także sole mineralne. Liście tej rośliny wykazują działanie przeciwzapalne oraz wykrztuśne. Co więcej, babka lancetowata posiada umiejętność rozkurczania mięśni gładkich oraz przyspieszania regeneracji naskórka. Działa ochronnie na podrażnioną błonę śluzową gardła.
Jak wygląda babka lancetowata?
Babka lancetowata to gatunek byliny, która posiada wąskie i długie liście oraz przyziemne różyczki. Kwiatostan może osiągnąć wysokość 40 cm. Owoce babki lancetowatej są błyszczące, czerwonobrunatne i kształtem przypominają czółenka. Korzenie występują licznie i wiązkowo. Rośnie od maja do września, jest wiatropylna. Uprawia się ją wyłącznie z nasion.
Babka lancetowata - zastosowanie, właściwości
Preparaty zielarskie, które zawierają w sobie babkę lancetowatą charakteryzują się jej niebywałymi właściwościami, do których można zaliczyć:
- Działanie przeciwzapalne w obrębie jamy ustnej, gardła i przewodu pokarmowego
- Działanie wykrztuśne oraz rozluźniające
- Zawarty w babce lancetowatej śluz skutecznie uwalnia od suchego kaszlu, osłania przewód pokarmowy przed ewentualnymi infekcjami oraz stymuluje wytwarzanie substancji przeciwbakteryjnych.
- Babka lancetowata może być zastosowania w przypadku trudności w odkrztuszaniu, nieżytu, układu pokarmowego, stanach zapalnych śluzówki, oparzeniach, zapaleniach spojówek oraz powiek, a także pomocniczo w chorobie wrzodowej żołądka oraz dwunastnicy.
- Babka lancetowata ma tak wiele właściwości, że z powodzeniem można robić z niej domowe napary, bądź stosować ją jako przyprawę lub składnik wielu potraw.
Babka lancetowata - syrop
Babka lancetowata jest świetnym rozwiązaniem na suchy i uporczywy kaszel. Jej właściwości wykrztuśne umożliwiają rozrzedzenie zgromadzonej wydzieliny i usunięcie jej. Co więcej, posiada zdolności zwalczania kaszlu palacza. Może być użytkowana jako środek na leczenie schorzeń górnych dróg oddechowych, krztuśca a nawet gruźlicy. Pomaga zwalczyć chrypkę, nawilża śluzówkę.
Babka lancetowata na rany
Zawarte w babce lancetowatej składniki działają jak lek na rany oraz oparzenia. W medycynie naturalnej świeży sok z liści babki lancetowatej wspomaga gojenie się ran, odkażania miejsc czy nawet tamowania krwawienia. Przyrządzany napar może także zniwelować zapalenie spojówek oraz powiek. Działa kojąco na zmęczone oczy, szczególnie po długotrwałej pracy przed monitorem.
0 Komentarze