Potrawy rybne zyskują wspaniały aromat, jeżeli są odpowiednio doprawione. Zioła i ryby to znakomite połączenie, które jest w stanie wydobyć z potrawy niepowtarzalny smak. Niezależnie czy dodasz świeże zioła czy suszone przyprawy, efekt będzie z pewnością oryginalny. Jakie zioła dodać do ryby?
Ryby posiadają bardzo delikatne mięso o charakterystycznym aromacie. Warto zastosować taką mieszankę ziół, które sprawią, że smak ryby zostanie zrównoważony i stanie się wyrazisty. Zioła są o tyle uniwersalne, że można dodawać je na różnych etapach przygotowań nie tylko jako przyprawę do ryby, lecz także do marynaty, panierki czy sosu.
Jakie zioła do ryby?
Najpopularniejsze i najbardziej uniwersalne przyprawy zielne, które można dodać do wielu potraw w tym także dań rybnych to m.in:
- Rozmaryn - niebywale aromatyczne ziele, który ma intensywny zapach. Przyprawa ta poprawia trawienie, nadaje się do łososia i węgorza
- Koper włoski - najczęściej stosowane ziele do ryby, ze względu na wyjątkowy smak. Warto podać świeży koperek, ponieważ suszony szybko traci swoją intensywność. Świetnie współgra z czosnkiem oraz cytryną.
- Natka pietruszki - sprawdza się do ryb grillowanych i duszonych. Najlepiej dodać ją na kilka minut przed końcem przygotowań.
- Majeranek - wyróżnia się charakterystycznym smakiem. Ziele to przyczynia się do zwiększenia trawienia. Przyprawa, którą warto połączyć z łososiem, flądrą, śledziami czy skorupiakami.
- Kolendra - doskonale współgra z cytryną oraz pieprzem. Ze względu na jej uniwersalność można ją stosować do wszystkich ryb.
Jakie zioła do ryby smażonej?
Ryby smażone można posypać ziołami w trakcie przyrządzania potrawy, a używa się do tego przypraw takich jak:
- Szałwia - warto użyć tego ziela tuż przed smażeniem ryby, aby wzmocnić smak
- Estragon - wspaniale komponuje się z naturalnym aromatem mięsa rybnego. Można nim natrzeć rybę, aby uzyskać jeszcze lepszy smak
- Bazylia - stosowana naprzemiennie z majerankiem. Sprawdzi się w przypadku ryb smażonych i do jej wywarów
- Curry - mogłoby się wydawać, że ta przyprawa przeznaczona jest wyłącznie do drobiu. Nic mylnego, curry podkreśli smak ryby smażonej wydobywając z niej to co najlepsze
Jakie zioła do ryby na parze?
Najczęściej i najchętniej używane przyprawy do ryb przygotowywanych na parze to:
- Czosnek - najchętniej wybierany do ryb duszonych. Sprawdzi się także w przypadku sosów czy marynat
- Papryka ostra i słodka - ta przyprawa będzie pasować szczególnie do ryb duszonych
Jakie zioła do ryby z piekarnika?
W przypadku ryb pieczonych sprawdzą się takie przyprawy, które prawdziwie wydobędą smak potrawy. Należą do nich:
- Trawa cytrynowa - idealnie nadaje się do ryby zapiekanej
- Tymianek - smak ryby z piekarnika połączonej z tymiankiem stanowi doskonałe uzupełnienie całej potrawy
- Mięta - to ziele sprawdzi się wyłącznie w przypadku ryby pieczonej. Może służyć również jako dekoracja potrawy
0 Komentarze