Kurczak to pewny przepis na udany i pożywny posiłek. Niezależnie od tego czy będzie smażony, pieczony czy może gotowany, doskonale doprawiony, z pewnością posmakuje wszystkim domownikom. Drób to mięso, które najczęściej jest wybierane na polski obiad, ze względu na łatwość i szybkość przygotowania. Jakie zioła najlepiej komponują się z kurczakiem?
Sukcesem każdej potrawy jest świeżość składników. Przy wyborze drobiu należy sugerować się jego barwą, zapachem oraz powierzchnią. Świeże mięso charakteryzuje się jasnoróżową barwą oraz delikatnym aromatem, który nie jest przesadnie intensywny. Jego powierzchnia zaś powinna być matowa i gładka. Aby mieć 100% pewność zakupu warto nabywać mięso tylko ze sprawdzonych miejsc.
Naturalne przyprawy do kurczaka
Naturalne przyprawy do kurczaka to najlepszy sposób na uzyskanie niezwykle aromatycznego kurczaka. Będzie on jeszcze lepiej smakował gdy zostanie zamarynowany nieco wcześniej. Wówczas naturalne zioła przenikną do mięsa, dając mu mocniejszy smak. Każda marynata powinna mieć bazowy składnik, najczęściej jest nim oliwa z oliwek, która zapobiega wysuszaniu się. Niektórzy kucharze zamiast oliwy dodają np. jogurt naturalny gęsty. Marynata sprawdza się szczególnie przy kurczaku pieczonym, ponieważ dzięki wysokiej temperaturze przywiera ona do mięsa tworząc cienką panierkę.
Jakie zioła do kurczaka?
Zioła do kurczaka to uniwersalna metoda na to, by uzyskać naprawdę pyszną potrawę przy użyciu kilku podstawowych i naturalnych składników. Kurczak jest mięsem delikatnym, dlatego należy doprawić go dodając mu nieco więcej aromatu. Posłużą do tego: oregano, rozmaryn, bazylia, majeranek, natka pietruszki razem z czosnkiem. Są to podstawowe zioła, które najchętniej używane są w polskiej kuchni szczególnie do dań mięsnych. Zamiast kupować gotowe mieszkanki ziół zamknięte w papierowych opakowaniach, warto dodać zioła domowe, które samodzielnie można zasadzić w ogródku czy też w doniczce.
Jakie zioła do kurczaka pieczonego?
- Szałwia – nadaje się szczególnie do kurczaka pieczonego. Jej intensywny smak może nieco przyćmić aromat mięsa, dlatego należy stosować ją z umiarem.
- Rozmaryn – świetnie podkreśli nie jedno danie mięsne. Rozmaryn dzięki swojemu intensywnemu smakowi nada charakter niemal każdej potrawie.
Jakie zioła do udek z kurczaka?
- Czosnek z natką pietruszki oraz oliwą – niezwykle udane połączenie, które nadzwyczaj dobrze pasuje do udek z kurczaka. Czosnek razem z natką pietruszki to znakomita kompozycja, która może stać się podstawą aromatycznego dipu czy sosu.
- Tymianek – jego intensywny smak oraz aromat doskonale komponuje się z delikatnością drobiu. Tymianek zdecydowanie podkreśli smak mięsa.
Jakie zioła do kurczaka na parze?
- Bazylia – ta przyprawa będzie pasować niemal do każdego dania z kurczakiem w roli głównej. Polecana szczególnie do mięsa gotowanego na parze.
- Koperek – jego delikatny i wszystkim znany smak sprawdzi się do równie subtelnego mięsa jakim jest kurczak. Bardzo często używany jest do sosu robionego na bazie jogurtu naturalnego.
0 Komentarze