Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) alarmuje. Ludzie spożywają sól w nierozsądnych porcjach. Zalecana i bezpieczna dzienna dawka to 5g czyli płaska łyżeczka. Sól jest przyprawą, której nadużywanie w niebezpieczny sposób wpływa na zdrowie organizmu, ponieważ może doprowadzić do nadciśnienia tętniczego czy też udaru mózgu. Czym zastąpić sól?
Sól szkodzi, ponieważ jej głównym składnikiem jest sód. Ten pierwiastek jest niebezpieczny, gdyż wiąże wodę w organizmie, co przyczynia się do zaburzenia pracy nerek, które nie są w stanie jej wydalić. Co więcej, nadmiar sodu może zwiększyć utratę białka z moczu. W wyniku tego dochodzi do m.in. nadciśnienia tętniczego. Wysokie zagrożenie spożywaniem soli powinno być alarmujące szczególnie dla tych, którzy nie są w stanie z niej zrezygnować. Aby ograniczyć przyjmowanie sodu, zaleca się spożywanie zamienników, np. ziół.
Czym zastąpić sól?
Działanie soli porównywane jest do działania narkotyku. Osoby, które codziennie nadużywają zalecanej dawki, nie są w stanie skutecznie z niej zrezygnować. Powodem jest brak odpowiedniego doprawienia, dania przestają smakować, stają się po prostu mdłe. Smak soli może być naprawdę uzależniający, tym bardziej, że sól dodawana jest niemal do wszystkiego. Stanowi ona jeden z najpopularniejszych konserwantów na świecie, dlatego znajduje się niemal na każdej etykiecie sklepowego produktu.
Jak się okazuje, wysokie niebezpieczeństwo spożywaniem soli nie zostało tylko zauważone przez Światową Organizację Zdrowia, lecz także przez samych dietetyków, lekarzy oraz żywieniowców. Rozwiązaniem są sole przeznaczone dla wybranych grup osób, które chorują na schorzenia układu krążenia. Taki produkt jest podobno dietetyczny i występuje pod różnymi postaciami. Niestety, ale nie smakuje tak jak tradycyjna sól.
Alternatywą dla soli są zioła, które smakiem oczywiście tylko przypominają sól. Mimo to uznawane są za bezpieczne i godne polecenia. Co więcej, takie mieszanki ziół są dużo tańszą wersją, gdyż można je samodzielnie uprawiać. Specjalnie dobrane kompozycje ziół są dużo zdrowsze, a ponadto mogą wydobyć z potrawy nieco bardziej aromatyczny smak, jakiego zwykła sól nie jest w stanie zagwarantować.
Jakie zioła zamiast soli?
Zioła zamiast soli to propozycja nie tylko dla tych, którzy chorują na nadciśnienie tętnicze, lecz także dla tych, którzy zapobiegają zachorowaniu na jakiekolwiek schorzenia układu krążenia. Delikatna mieszanka ziół jest w stanie tak doprawić danie, że posiadanie soli kuchennej będzie zupełnie niepotrzebne.
Które zioła najlepiej zastąpią sól? Istnieją gotowe mieszanki, które razem dają niezwykły aromat. Kompozycje te bardzo często zawierają: pieprz czarny, imbir, oregano, paprykę chili, bazylię, lubczyk, majeranek, gorczycę, kozieradkę, kurkumę, czosnek, kolendrę. Uniwersalna mieszanka może być wykorzystywana do wielu dań mięsnych, dipów, sosów, a także zup.
Zioła takie jak estragon, tymianek czy lubczyk to komponenty podstawowe, które można swobodnie używać zamiast soli. Lubczyk jest zielem o bardzo specyficznym smaku, który niekiedy porównywany jest do maggi przemysłowej, dodawanej do zup. Bazylia i rozmaryn to kolejna kombinacja, która doskonale uzupełni brak soli w potrawie.
0 Komentarze