Anyż czyli roślina o ciekawych właściwościach, która wykorzystywana jest zarówno w kuchni jak i medycynie, jako naturalny środek kosmetyczny. Istnieją różne typy anyżu, jedna z nich to anyż gwiaździsty, który nazywany jest także badianem właściwym. Bardzo często mylony jest z biedrzeńcem anyżowym. Obie te rośliny wykorzystywane są w przemyśle kulinarnym, zielarskim oraz farmaceutycznym.
Anyż gwiazdkowy
Anyż gwiaździsty zwany inaczej anyżem gwiazdkowym pochodzi z południowo-wschodniej Azji, gdzie naturalnie jest uprawiany. Jego nazwa pochodzi od specyficznego kształtu, który jest mocno rozpoznawalny. Jest to bowiem ośmioramienna gwiazda, wypełniona nasionami. To właśnie ten charakterystyczny owoc posiada w sobie pokłady cennych substancji odżywczych oraz związków, które wykorzystywane są na wielu gałęziach przemysłu.
Anyż - właściwości
Dzięki obecności cennych substancji odżywczych, anyż znajduje niezwykle szerokie zastosowanie zarówno w kulinariach jako przyprawa, czy dodatek do napoju. Najważniejsze właściwości to:
- Działanie antybakteryjne, które jest pomocne szczególnie w przypadku infekcji
- Działanie przeciwgrzybicze
- Działanie wspomagające układ odpornościowy
- Działanie moczopędne, które pozwala usunąć z organizmu toksyny
- Działanie rozkurczowe i wiatropędne, które wpływa na szybsze przyswajanie składników pokarmowych. Anyż polecany jest zatem osobom, które cierpią na dolegliwości układu pokarmowego, niestrawności, wzdęcia czy gazy
- Działanie przeciwbólowe
- Wpływ na potencję
- Wpływ na lepszy wygląd cery
- Wpływ na apetyt
- Neutralizacja nudności
Anyż - na zmarszczki
Anyż służy również do produkcji wielu produktów z branży kosmetycznej. Roślina ta wchodzi w skład kremów przeciwzmarszczkowych. Anyż wykazuje działanie wspierające wygląd cery, redukujące drobne zmarszczki i wygładzające te najbardziej głębokie. Jak się okazuje, preparat przeciwzmarszczkowy z użyciem anyżu, można zrobić samodzielnie w domu. Wystarczy przygotować kilka łyżek nasion anyżu oraz szklankę wody. Do gotującej się wody należy wrzucić nasiona, mogą być całe lub pokruszone, a następnie odstawić naczynie do ostygnięcia. Chłodny wywar trzeba przelać do wygodnego słoiczka, najlepiej szklanego i pozostawić na kilkanaście dni. Tak przygotowanym roztworem należy przemywać twarz dwa razy dziennie za pomocą wacika kosmetycznego.
Anyż przyprawa
Anyż mimo swoich wielu zastosowań, najczęściej używany jest w kuchni, jako przyprawa podkreślająca smak wielu potrawom. Anyż gwiazdkowy można stosować w kuchni pod każdą postacią, zarówno samych owoców jak i nasion, czy sproszkowanej przyprawy. Anyż smakiem i aromatem świetnie odnajduje się w daniach kuchni orientalnej oraz europejskiej. Dodawany jest zazwyczaj do potraw mięsnych oraz zup. Co więcej, wykorzystywany jest także w pieczeniu ciast, wyrobach własnej roboty takich jak: dżemy, budynie, kompoty. Anyż gwiaździsty niezwykle często pojawia się na świątecznym stole, ponieważ uzupełnia smak potraw zarówno mięsnych jak i warzywnych.
0 Komentarze