Mięso indycze jest obecnie uznawane za najbardziej zdrowe, ze względu na niskie stężenie tłuszczu, a duże białka, które jest łatwo przyswajane. Co więcej, mięso to jest lekkostrawne w porównaniu do wieprzowiny czy wołowiny. Ponadto jest lepsze smakowo, posiada przyjemny zapach. Mięso z indyka polecane jest przede wszystkich przy alergiach oraz dietach niskokalorycznych.
Można powiedzieć, że mięso z indyka jest nie tylko zdrowe, ale również wartościowe. Posiada w sobie ważne mikroelementy takie jak fosfor, potas czy magnez, które w sposób korzystny wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Regulują gospodarkę wodną, wzmacniają sprawność kośćca, uwalniają potrzebną energię i zapewniają wchłanianie składników aktywnych. Ponadto mięso indycze zawiera sporą dawkę witamin przede wszystkim z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego wzrostu oraz rozwoju układu nerwowego.
Przyprawy do indyka
Ze względu na swoją delikatność mięso indycze nie potrzebuje przesadnego doprawiania. Podczas większych, eleganckich przyjęć sprawdzi się w połączeniu z marynatą z orientalnych dodatków. Prostym przykładem może być połączenie soli, pieprzu z miodem, sokiem z cytryny oraz świeżo startym imbirem. Rozpuszczony w wysokiej temperaturze miód stworzy glazurę, która nada daniu niesamowity aromat.
Przyprawy do indyka służą przede wszystkim do nacierania mięsa tuż przed jego duszeniem, smażeniem, pieczeniem czy też grillowaniem. Odpowiednio dobrane zioła wzbogacą smak i wydobędą z dania niepowtarzalną woń. Stosowane mogą być nie tylko do nacierania, lecz także jako podstawa marynaty.
Jakie zioła do indyka?
Przyprawy, które znajdują się w każdej kuchni i które stanowią podstawę wzbogacenia smaku to oczywiście pieprz i sól. Także w daniach, w których króluje mięso z indyka są one pożądane. Inny ważny składnik to czosnek, który jest najprostszym sposobem na nadanie potrawie nieco bardziej wyraźnego smaku.
Połączenie mięsa z indyka wraz z solą, pieprzem kajeńskim, papryką ostrą oraz słodką to zdecydowanie propozycja dla tych, którzy lubią mocniejszy, pikantny smak potraw. Wersja dla tych, którzy preferują słone dania łączy w sobie przyprawy takie jak: miód, sok z cytryny, imbir oraz cynamon. Podanie mięsa indyczego po staropolsku będzie opierało się na przyprawach takich jak: estragon, cząber, ziele angielskie oraz kmin rzymski.
Jakie zioła do pieczonego indyka?
Przed wstawieniem do piekarnika, mięso z indyka należy zamarynować. Ze względu na to, że jest ono suche warto dodać do niego łyżkę masła lub oliwę z oliwek. Dzięki temu mięso będzie miękkie i soczyste. Jakie zioła wybrać? Z pewnością sprawdzą się zioła prowansalskie, ziele angielskie, papryka ostra lub łagodna a także czosnek granulowany. Bardziej orientalnego smaku nadadzą przyprawy takie jak: imbir, kurkuma, gałka muszkatołowa, goździki, kardamon oraz cynamon. Mimo wszystko warto zachować umiar w dodawaniu i mieszaniu przypraw, ponieważ zbyt duża ich ilość może zabić naturalny smak mięsa. Niekiedy wystarczy sama sól, pieprz oraz czosnek, a także oliwa.
0 Komentarze