Sencha to jedna z najpopularniejszych herbat japońskich, która posiada intensywny smak oraz pobudzające działanie. Prawdziwa sencha przygotowywana jest bez mielenia liści. Podobnie jak wszystkie inne herbaty japońskie także i ta, posiada silniejszy smak w porównaniu z chińskimi jej odpowiednikami.
Tę zieloną herbatę otrzymuje się w wyniku suszenia liści, tuż po zerwaniu ich z krzewu. Jest to niezmiernie ważne, ponieważ odłożenie tej czynności w czasie, może doprowadzić do fermentacji liści. Sencha posiada wiele składników, które wykazują działanie lecznicze. Wyróżnia się mocnym ziołowym charakterystycznym zapachem.
Sencha herbata
Jak się okazuje, sencha jest najbardziej charakterystyczną dla Japonii herbatą. W celu zatrzymania utleniania, tuż po zbiorze, liście herbaty są podgrzewane. Następuje to za pomocą pary wodnej. Dla porównania, chińskie herbaty zielone, podgrzewane są w specjalnych piecach na wokach.
Sencha jest herbatą wysokiej jakości i nie ulega fermentacji. Zaraz po zerwaniu liści herbaty, są gromadzone, a później poddawane procesowi suszenia. Dzięki temu herbata utrzymuje w sobie wszystkie cenne składniki jakie jak: polifenole, które odpowiedzialne są za opóźnianie procesów starzenia się. Co więcej, posiada również ważne mikroelementy jak: wapń, fluor, żelazo, cynk, potas, sód, a także witaminy A, B1, B2, C, E, K. Inne ważne związki, które wchodzą w skład zielonej herbaty to teina oraz katechina. Związki te posiadają silne zdolności przeciwutleniające, dzięki temu pozbywają się wolnych rodników przyczyniających się do rozwoju chorób nowotworowych. Polifenole zaś chronią organizm przed różnymi schorzeniami.
Sencha - właściwości
Zielona herbata sencha znana jest ze swoich niezwykłych właściwości. Najważniejsze z nich to:
- Ochrona przed schorzeniami
- Obniżanie poziomu złego cholesterolu
- Regulowanie wydzielania żółci
- Wzmacnianie kości
- Redukowanie tkanki tłuszczowej
- Stymulowanie układu krążenia
- Pobudzanie apetytu
- Ułatwianie trawienia
- Przyspieszanie zamiany tłuszczu w energię
- Właściwości odchudzające zielonej herbaty sencha wykorzystywane są w diecie, przeznaczonej dla osób, które pragną zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Właściwości odchudzające zostały potwierdzone przez Uniwersytet Genewski.
Sencha - parzenie
Sencha jest herbatą, którą naturalnie stosuje się na co dzień. Jej gorzko-słodki smak jest idealny, szczególnie na śniadanie. Zielona herbata rozgrzewa i skutecznie pobudza. Jak parzyć tę herbatę? Do tradycyjnej metody parzenia herbaty wykorzystuje się wodę źródlaną, mineralną, która wolna jest od chloru. Inny sposób polega na pozostawieniu wody w garnku na jedną lub dwie godziny przed gotowaniem. Gdy wodna zacznie się gotować, należy zdjąć pokrywkę z garnka i pogotować przez następne kilka minut. Jeżeli woda gotowana jest w czajniku elektrycznym, należy powtórzyć czynność 2-3 razy. Ugotowaną wodę, trzeba ostudzić do temperatury 80 stopni C. Tradycyjnie zielona herbata sencha parzona jest w glinianych dzbankach i podawana jest w filiżance o grubej ceramice, która utrzyma gorąco, a jednocześnie zapobiega przed poprzeniem się.
0 Komentarze