Zioła porastające ogród czy balkon to coraz częstszy widok. Prawdą jest, że smak potrawy, do której użyto świeżych ziół jest nieporównywalny do smaku, który dają sproszkowane przyprawy z opakowania. Co więcej, znaczna część ziół posiada właściwości lecznicze, które sprawdzają się w przypadku wielu dolegliwości czy przy schorzeniach.
W okresie letnim świeże zioła zachowują wszystkie swoje właściwości. Aby ich naturalne walory smakowe utrzymały się jak najdłużej, zaleca się suszenie ziół. Dzięki temu procesowi możliwe jest zachowanie właściwości oraz aromatu wielu ziół również w okresie przejściowym. Dobrze wysuszone zioła posiadają swoją naturalną barwę. Liście powinny delikatnie się kruszyć, zaś łodygi łamać w palcach z charakterystycznym trzaskiem. Zbieranie ziół ze znajomego i czystego środowiska nie wymaga późniejszego ich mycia. Wystarczy jedynie nimi potrząsnąć aby pozbyć się kurzu i zanieczyszczeń.
Suszenie ziół w piekarniku
Suszenie ziół w piekarniku polega na początkowym oczyszczeniu ich z kurzu. Następnie należy wyłożyć papierem do pieczenia blaszkę i położyć na niej listki ziela. Zaleca się ustawienie piekarnika na najniższą temperaturę i włącznie termoobiegu. Drzwiczki powinny pozostać delikatnie otwarte, aby umożliwić przepływ pary wodnej na zewnątrz z piekarnika. Tak ułożone zioła należy pozostawić w piekarniku na co najmniej kilka godzin. Suszenie ziół za pomocą tego urządzenia trzeba wykonywać seriami. Co to oznacza? Nie zaleca się mieszania ziół o różnej intensywności aromatu, ponieważ może dojść do ich zmieszania. Czas trwania suszenia ziół w piekarniku zależy przede wszystkim od stopnia ich wilgotności oraz wielkości. Aby zapobiec ich spalaniu zaleca się co godzinne sprawdzanie.
Suszenie ziół w suszarce
Kolejna metoda suszenia ziół odbywa się w suszarce. Jak ją wykonać? Tak jak w piekarniku oczyszczone zioła układa się na tackach, zachowując między nimi odstępy. Suszenie ziół w suszarce również przeprowadza się etapowo, czyli jednorazowo każdy rodzaj ziela. W trakcie ich suszenia zaleca się co jakiś czas kontrolowanie ich stanu, aby nie dopuścić do przesuszenia. Wówczas zioła tracą swoje naturalne właściwości. Tak jak w przypadku metody z użyciem piekarnika, tak i w tym przypadku proces suszenia trwa co najmniej kilka godzin, co zależy od wilgotności ziół.
Suszenie ziół w mikrofalówce
Ostatnim sposobem na suszenie ziół jest użycie mikrofalówki. Jak się okazuje, metoda ta jest najbardziej kontrowersyjna, jednak jest równie skuteczna co pozostałe. Różnicą jest przede wszystkim czas trwania suszenia, który w tym przypadku jest znacznie skrócony, ponieważ trwa zaledwie kilka minut! Zioła należy ułożyć pomiędzy dwoma papierowymi ręcznikami i wstawić do kuchenki mikrofalowej, ustawionej na moc ok. 400W. Czas trwania suszenia w tym urządzeniu zależy znów od stopnia wilgotności ziół, jednak jest to przeważnie kilka minut.
Sam proces suszenia ziół nie daje jednoznacznej gwarancji utrzymania ich walorów smakowych oraz naturalnych właściwości. Niezmiernie ważne jest także ich późniejsze przechowywanie. Zaleca się używanie specjalnych opakowań, najlepiej szklanych.
0 Komentarze