Cynamon to niezwykła przyprawa, która poza zastosowaniem w kuchni posiada również prawdziwe bogactwo właściwości leczniczych, które wykorzystywane są w leczeniu trądziku, zwalczaniu cellulitu czy podczas diety odchudzającej. Cynamon pozyskuje się z kory cynamonowca cejlońskiego. Przyprawa ta znalazła szczególne zastosowanie w polskiej kuchni, ponieważ dodawana jest do większości potraw świątecznych.
Cynamonowiec - charakterystyka rośliny
Cynamonowiec cejloński należy do gatunków drzew, które porastają lasy tropikalne. Roślina uprawiana jest w Azji, Afryce oraz Ameryce Południowej i Środkowej. Drzewo jest w stanie osiągnąć wysokość nawet 10 m. Gatunki, które rosną jedynie pod uprawę, nie przekraczają wysokości 3 m. Jest to spowodowane ciągłym podcinaniem pędów, z których wykonuje się znaną wszystkim przyprawę - cynamon. Liście tej rośliny są podłużne, za młodu jaskrawoczerwone, później stają się ciemnozielone z białymi nerwami. Jak się okazuje, przyprawą jest kora, która pozyskuje się średnio 2-3 razy w roku podczas pory deszczowej.
Zastosowanie cynamonu
W kuchni cynamon dodawany jest do wielu potraw, które bazują na jabłkach oraz ryżu. Nierzadko znajduje także zastosowanie w przeróżnych deserach, szarlotkach, lodach czy jako dodatek do kawy. Cynamon bardzo dobrze dopełnia smak niejednego ponczu oraz grzanego wina. Przyprawa ta najczęściej stosowana jest w okresie świątecznym, ze względu na swój niepowtarzalny aromat oraz smak. Cynamon odnalazł również zastosowanie w leczeniu wielu schorzeń. Jak się okazuje skutecznie obniża poziom złego cholesterolu, normalizuje ciśnienie krwi. Świetnie działa jako lek na przeziębienie oraz choroby układu pokarmowego, pomaga wzmocnić organizm. Służy również jako środek na zgagę, wrzody, biegunki oraz wzdęcia.
Cynamon w ciąży
Mimo iż przyprawa wykazuje szerokie zastosowanie lecznicze, nie jest polecana dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią. Niestety, ale występuje wysokie ryzyko, które może doprowadzić do przedwczesnego porodu. Jest to spowodowane wysokim prawdopodobieństwem wystąpienia silnych skurczy, które wywoływane są po spożyciu nadmiernej dawki cynamonu. Zamiennikiem dla tej przyprawy, może być imbir, który z pewnością jest bezpieczny.
Cynamon - właściwości lecznicze
Cynamon zawiera w sobie prawdziwe bogactwo cennych składników, które wpływają na możliwości rośliny w leczeniu wielu schorzeń. Właściwości lecznicze cynamonu wiążą się z obecnością chromu, który zmniejsza ochotę na słodkie przekąski. Kolejnym ważnym pierwiastkiem jest wapń, który buduje zdrowe kości. Cynamon hamuje rozwój oraz zwalcza wszelakie bakterie oraz drożdżaki, dzięki czemu może być stosowany jako naturalny konserwant. Co więcej, kora cynamonu wykazuje działanie przeciwza palne, obniża poziom złego cholesterolu, zwiększa aktywność fizyczną.
-
Cynamon na odchudzanie
Cynamon to jedna z tych roślin przyprawowych, która wykorzystywana jest w procesie odchudzania. Świetnym rozwiązaniem jest dodanie łyżki cynamonu do koktajlu na bazie jogurtu tudzież kefiru. Cynamon wchodzi w skład wielu odżywek, które przeznaczone są do zmniejszania tkanki tłuszczowej w organizmie oraz nasilenia procesu budowy tkanki mięśniowej.
-
Cynamon na obniżenie ciśnienia
Cynamon to naturalny lek na wszelakie choroby układu krążenia. Jego naturalne właściwości przyczyniają się do trwałego obniżenia ciśnienia oraz zmniejszenia poziomu złego cholesterolu we krwi. A zatem cynamon zapobiega uydarom mózgu. Aktywuje uszkodzone tkanki do regeneracji, zwiększa przepływ krwi oraz zapobiega krwawieniom.
0 Komentarze