Dieta sokowa, oparta na spożywaniu jedynie soków z warzyw i owoców przez ustalony czas, cieszy się zasłużoną reputacją wśród osób dbających o zdrowie. Choć zaleca się jej trwanie od jednego do siedmiu dni, czasem może być przedłużona. Pomimo niezaprzeczalnych korzyści, jakie niesie dla organizmu, ważne jest pamiętanie o przeciwwskazaniach związanych z tym typem diety.
Smaczny detoks
Podstawową zasadą diety sokowej jest zastąpienie stałych posiłków sokami z warzyw i owoców oraz unikanie napojów, które mogą wpływać negatywnie na proces detoksykacji organizmu. Zaleca się regularne spożywanie soków w ciągu dnia, co 2-3 godziny, aby zapewnić organizmowi stały dopływ składników odżywczych. Ważnym aspektem jest odpowiednie zbilansowanie diety, z naciskiem na dominację soków warzywnych nad owocowymi, ze względu na ich mniejszą zawartość cukru i większą ilość składników odżywczych. Szczególnie polecane są soki zielone, bogate w chlorofil, oraz soki z warzyw korzeniowych i cebulowych, z wysoką zawartością antyoksydantów.
Detoks sokowy przynosi wiele korzyści dla organizmu. Pomaga poprawić trawienie, zmniejszyć objawy chorób trzewnych i zwiększyć odporność organizmu, dzięki dostarczeniu wielu cennych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Dodatkowo może przyczynić się do poprawy nastroju, zwiększenia energii oraz poprawy wyglądu skóry i włosów. Ograniczenie spożywanych pokarmów stałych może również pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów.
Przykładowy jadłospis oparty o soki owocowo-warzywne Nuja na jeden dzień – 796 kcal
- - śniadanie - Mój Czar: kalarepa, jarmuż, jabłko,
- - II śniadanie - Mój Sekret: ogórek szpinak natka pietruszki jabłko cytryna,
- - obiad - Mój Wdzięk: kapusta biała, seler naciowy, jabłko,
- - deser - Moja Magia: marchew, mleko kokosowe, jabłko, kurkuma,
- - podwieczorek - Moja Uroda: pomidor, jabłko, kalarepa, cytryna, koperek,
- - kolacja - Moja Gracja: kapusta czerwona, pomarańcza, jabłko.
Soki Nuja powstały z wyselekcjonowanych warzyw i owoców, nie zawierają glutenu oraz laktozy. To bogactwo witamin zamkniętych w butelce. Soki należy przechowywać w lodówce i spożyć bezpośrednio po otwarciu, przed otwarciem butelki natomiast trzeba mocno wstrząsnąć, aby sok odzyskał gładką konsystencję. Smacznego!
Artykuł partnera
0 Komentarze