Choć nie brakuje osób, które sięgają po nasiona konopi przede wszystkim dlatego, że obecnie panuje na nie moda, zdecydowana większość ma świadomość tego, że mówimy o dodatku do potraw o znakomitych walorach odżywczych i właściwościach prozdrowotnych. Niemal każdy wspomina o tym, że są one wolne od glutenu, a jednocześnie bogate w białko, które organizm przyswaja z dużą łatwością, czy jednak nie powinniśmy wiedzieć na ich temat czegoś jeszcze?
Co warto wiedzieć o nasionach konopi?
Rzeczywiście, nasiona konopi są promowane jako znakomite źródło roślinnego białka, które organizm przyswaja bez większego problemu i nie sposób nie zgodzić się z tym, że jest to ich olbrzymi atut. Spożywając je dostarczamy jednak organizmowi także naturalny błonnik oraz aminokwasy, w tym i te, których on sam nie jest w stanie wyprodukować nawet pomimo tego, że pełnią ważną rolę w jego prawidłowym funkcjonowaniu. Nasiona konopi to także znakomity sposób na poprawę trawienia i stabilizację apetytu, choć warto sięgać po nie również dlatego, że stanowią niemożliwy do przecenienia zastrzyk energii. Już trzy łyżki nasion konopi dziennie są w stanie wzbogacić naszą dietę w witaminy i minerały, których potrzebuje nasz organizm, w tym między innymi w cynk, fosfor, wapń, magnez oraz witaminy z grupy B.
Nasiona konopi to także cenne źródło białka, a te jest w stanie wspierać nasz organizm i wzmacniać układ odpornościowy, co przydaje się zwłaszcza w okresie, w którym w naszym otoczeniu pojawia się coraz więcej osób zmagających się z grypą lub przeziębieniem. Innym ważnym składnikiem nasion konopi, który sprawia, że cieszą się one dużym zainteresowaniem ze strony przedstawicieli świata nauki są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Jest ich więcej nawet niż w siemieniu lnianym, a przecież mamy do czynienia z tłuszczami, których nie musimy się bać, wspierają one bowiem pracę mózgu i wpływają korzystnie na poziom cholesterolu w naszym organizmie. Nasiona konopi to jednak nie tylko bogactwo substancji odżywczych, ale również ciekawy smak zbliżony do tego, jaki charakteryzuje nasiona słonecznika. Dzięki temu sprawdzają się znakomicie jako dodatek tak do ciepłych, jak i zimnych płatków śniadaniowych, sałatek, deserów, jogurtów i samodzielnie przygotowanych koktajli. Można je włączyć więc do diety niejako przez przypadek. Dowiedz się więcej o nasionach konopi wchodząc na http://weed-seeds.pl/
Olej konopny i olej z nasion konopi - walory odżywcze i medyczne
Na forach internetowych poświęconych zdrowemu żywieniu coraz częściej pojawia się pytanie o to, na jakie korzyści możemy liczyć sięgając zarówno po olej konopny, jak i ten, który powstaje z wykorzystaniem nasion konopi. W obu przypadkach mówi się przede wszystkim o bogactwie składników odżywczych, a wyniki badań naukowych potwierdzają, że mamy prawo oczekiwać również korzyści natury medycznej. Jeśli jednak nasza wiedza ma być kompletna, powinniśmy podkreślić już na wstępie, że olej konopny nie jest tożsamy z tym, który powstaje z nasion konopi. Różnica dotyczy przede wszystkim składników, z jakich się go pozyskuje. W przypadku oleju z nasion konopi nie ma mowy o jakichkolwiek wątpliwościach w tym zakresie, gdy jednak sięgamy po olej konopny powinniśmy mieć świadomość tego, że w procesie jego tłoczenia zastosowanie znalazły nie tylko nasiona konopi, ale i jej kwiaty, pączki oraz pędy. Gdybyśmy mieli wskazać na ten olej, który jest lepiej znany ze swoich właściwości odżywczych, z pewnością byłby to olej z nasion konopi. Nie bez przyczyny jest on określany mianem super pożywienia, choć tytułu tego nie można nie przyznawać również olejowi konopnemu. Ten drugi zwraca uwagę przede wszystkim dlatego, że jest bogaty w kannabinoidy CBD. Te ostatnie już od jakiegoś czasu budzą zainteresowanie wśród naukowców, którzy nie ukrywają słów uznania pod ich adresem.
Olej z nasion konopi jest bogaty w witaminy, minerały i białko. Jego znakiem rozpoznawczym jest również niewielka ilość węglowodanów oraz to, że mamy do czynienia z rozwiązaniem, które nie posiada glutenu. Olej z nasion konopi to także cenne źródło aminokwasów, w tym także tych, których nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Jego atutem okazuje się także obecność niezbędnych kwasów tłuszczowych. Te, w przeciwieństwie do nasyconych kwasów tłuszczowych, nie tylko nie podnoszą poziomu cholesterolu we krwi, ale mogą efektywnie pomagać w jego obniżeniu. Gdy analizujemy olej z konopi, musimy zwrócić uwagę także na jego korzyści medyczne. Nasiona konopi, bez względu na postać, pod jaką trafiają do ludzkiego organizmu, są przecież w stanie wzmocnić jego odporność, co zapobiega licznym chorobom. Jedyny problem, z jakim mamy do czynienia w przypadku oleju z nasion konopi wynika więc z tego, że nie zawiera on CBD.
0 Komentarze