Jeszcze do niedawna dostępność imbiru była mocno ograniczona. Obecnie można go spotkać niemal w każdym sklepie w całej formie lub sproszkowanej. Korzeń imbiru ceniony jest nie tylko ze względu na swój niepowtarzalny smak, lecz także z powodu zdrowotnych właściwości. Imbir świetnie rozgrzewa, podnosi odporność. Mogą go stosować także kobiety w ciąży.
Imbir
Imbir lekarski jest rośliną przyprawową, która znalazła zastosowanie w kuchni oraz kosmetyce. Roślina ta jest byliną i posiada przynajmniej 144 gatunków. Imbir naturalnie rośnie w południowo-wschodniej Azji od Indii, po wschodnie Chiny oraz Nową Gwineę. Jako substytuty używane są ponadto cytwar i imbir żółty. Co ciekawe, imbir jest jedną z pierwszych przypraw korzennych, które zostały sprowadzone do Europy.
Imbir lekarski
Roślina przyprawowa swój charakterystyczny ostry aromat zawdzięcza zingiberolowi. Jest to substancja lecznicza, wykorzystywana przy produkcji olejków eterycznych. Kolejne składniki rośliny to: gingerol oraz zinferon, które nadają jej gorzkawą nutę. Wymienione substancje znane są ze swoich prozdrowotnych właściwości.
Imbir lekarski zawiera w sobie prawdziwe bogactwo cennych składników, dzięki którym organizm funkcjonuje wydajniej. Zmiany dotyczą pracy mózgu, wątroby, całego układu pokarmowego oraz trawiennego.
Imbir - zastosowanie
Imbir wykazuje wszechstronne zastosowanie, które skupia się na leczeniu schorzeń m.in.: układu pokarmowego i trawiennego. Korzeń imbiru działa wspomaogajaco czy dolegliwościach związanych z infekcjami wirusowymi oraz bakteryjnymi. Wspomaga leczenie zapalenia płuc, zapalenie oskrzeli, opuchlizny. Zmniejsza nudności oraz wymioty. Pozwala zwiększyć koncentrację. Co ciekawe, pomaga także przy chorobie lokomocyjnej. Imbir wykorzystywany jest także w trakcie przeziębienia. Napar z imbiru polecany jest przy bólu gardła. Imbir to roślina przyprawowa, która skutecznie wzmacnia odporność.
Imbir - właściwości lecznicze i przeciwwskazania
Imbir posiada wiele właściwości, do których zalicza się:
- Redukcję wzdęć
- Poprawę funkcjonowania układu trawiennego
- Przeciwdziałanie zakrzepicy żył
- Wspomaganie podczas terapii migreny
- Odkażanie przy bólu gardła
- Działanie profilaktyczne przy kaszlu oraz higienie jamy ustnej
- Pobudzenie krążenia
- Działanie przeciwbólowe w trakcie bóli miesiączkowych
Imbir - jak jeść?
Imbir znalazł również zastosowanie w kuchni, gdzie dodawany jest to wielu potraw kuchni indyjskiej, choć nie tylko. Bardzo często stanowi podstawowy składnik ciast czy sałatek. Właściwości rozgrzewające imbiru wykorzystywane są do robienia herbat oraz spożywania piw. Imbir smakiem doskonale komponuje się z gałką muszkatołową, zielem angielskim oraz pieprzem. Jak go jeść? Najlepszym sposobem na spożywanie imbiru, jest krojenie go w drobne plasterki lub w startej formie.
0 Komentarze