Chociaż za pomocą diety nie można wyleczyć zaburzeń erekcji, to jednak odgrywa ona kluczową rolę w zdrowiu seksualnym mężczyzn. Jaka dieta pomoże w problemach z potencją?
W opublikowanym w JAMA Network Open artykule podsumowującym wieloletnie badania nad zaburzeniami erekcji naukowcy potwierdzili, że dieta ma wpływ na potencję u mężczyzn.
Jak dieta wpływa na zaburzenia erekcji?
Niezdrowa dieta sprzyja wielu schorzeniom. Wśród nich znajdują się choroby sercowo-naczyniowe, które są jednym z głównych czynników wpływających na problemy z potencją u mężczyzn.
Badacze wskazują, że zależność pomiędzy dietą a zaburzeniami erekcji widoczna jest szczególnie u młodszych mężczyzn, u których jest to objaw rozwijających się chorób układu krążenia.
Właśnie dlatego zmiana diety na dobrą nie tylko dla serca i naczyń krwionośnych, ale też dla całego organizmu, pozwala na zmniejszenie ryzyka rozwoju zaburzeń erekcji.
Co jeść, by zapobiegać problemom z potencją?
Opublikowane w JAMA Network Open wyniki badań nad wpływem diety na potencję wskazują, że przestrzeganie zasad diety śródziemnomorskiej lub diety odpowiadającej wskaźnikowi zdrowego odżywiania wiąże się z niższym ryzykiem zaburzeń erekcji.
Produkty zalecane na poprawę potencji:
- Warzywa i owoce – powinny być podstawą każdej zdrowiej diety. Wspomagają pracę układu pokarmowego, ponieważ zawierają dużo błonnika. Pomagają też w redukcji wysokiego poziomu cholesterolu i trójglicerydów, które sprzyjają chorobom sercowo-naczyniowym.
- Produkty pełnoziarniste – oprócz błonnika obfitują w cenne minerały. Dzięki zawartości cukrów złożonych trawią się dłużej, a przez redukują ryzyko otyłości, cukrzycy typu II.
- Nabiał i chude mięso – polecane ze względu na zawartość aminokwasu L-argininy, który wspomaga przepływ krwi i zwiększa produkcję tlenku azotu (NO), dlatego pomaga w uzyskaniu i utrzymaniu erekcji.
- Rośliny strączkowe – zawierają cenne aminokwasy, w tym L-argininę, a dzięki mniejszej ilości tłuszczów nasyconych w stosunku do mięsa są zdrowsze dla serca.
- Orzechy i pestki – zawierają duże ilości wartościowych NNKT – niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy i minerały. Szczególne znaczenie mają witamina E oraz cynk, które wpływają pozytywnie na potencję.
- Oleje tłoczone na zimno – bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym omega-3 i omega-6. Stosowane zamiast tłuszczów nasyconych zmniejszają ryzyko nadciśnienia, miażdżycy.
- Ryby – źródło aminokwasów i kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.
Zaburzenia potencji – coraz częstszy problem
Problemy z erekcją dotykają nawet 50% mężczyzn powyżej 40. roku życia, a badacze wskazują, że odsetek ten będzie stale się powiększał.
Zaburzenia potencji są wywołane przez zróżnicowane czynniki: choroby przewlekłe jak cukrzyca i schorzenia sercowo-naczyniowe, depresję, stres, przemęczenie, spożywanie alkoholu, palenie papierosów, stosowanie niektórych leków.
Leczenie zaburzeń erekcji najczęściej odbywa się farmakologicznie. Prowadzi się kurację choroby wywołującej dolegliwości, a doraźnie stosowane są inhibitory fosfodiesterazy typu 5. Zaliczają się do nich leki na potencje zawierające sildenafil jak Viagra i Kamagra, tadalafil jak Cialis.
0 Komentarze