Są takie ciasta, które od razu podbijają kubki smakowe. Jednym z nich jest ciasto Izaura. Jego przygotowanie nie jest trudne ani czasochłonne. Dziś podpowiemy Wam, jak zrobić ciasto Izaura.
Ciasto Izaura, czyli połączenie sernika z murzynkiem
Ciasto Izaura zaskakuje swoim smakiem, ale i estetyką. Niewątpliwie połączenie kakao i sera idealnie się komponuje. Smak ciasta Izaura jest klasyczny, ale też trzeba przyznać, że ma w sobie nutkę oryginalności. Można przygotować np. ciasto Izaura z przepisu siostry Anastazji dostępnego na stronie zioloweherbaty.pl. Oczywiście musimy jeszcze wspomnieć, że takie ciasto warto upiec z okazji urodzin czy na rodzinną imprezę, ale dobrze jest zrobić sobie również przyjemność i przygotować je bez okazji.
Pyszne ciasto Izaura - poznajcie sekret jego przygotowania
Izaura ciasto siostry Anastazji jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Oczywiście musimy przygotować dwie masy. Aby zrobić ciasto czekoladowe należy ubić 5 średnich jaj z dodatkiem kostki masła. Następnie dodajemy 6 łyżek wody oraz szklankę cukru. Całość ponownie ubijamy. Na koniec dodajemy 2 szklanki mąki, 3 łyżki kakao i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy aż powstanie gładka masa i odstawiamy na 5 minut do lodówki. Teraz możemy przejść do przygotowania masy serowej. Pół kostki miękkiego masła ubijamy ze 180 g cukru. Następnie dodajemy 4 jajka, 1 kg sera twarogowego z wiaderka oraz łyżeczkę cukru waniliowego. Składniki mieszamy do czasu aż masa nie będzie mieć grudek, jednak nie należy robić tego zbyt długo. Teraz możemy już przejść do wylewania ciasta na blachę. Na spodzie umieszczamy ciasto czekoladowe, a następnie wylewamy masę serową. Ciasto pieczemy przez ok. 65 minut w temperaturze 160 stopni. Po tym czasie uchylamy piekarnik i zostawiamy ciasto przez ok. 20 minut.
Ciasto Izaura - jak przygotować polewę?
Dużą popularnością cieszą się też Fale Dunaju przepis siostry Anastazji, który niewątpliwie warto poznać. Trzeba wiedzieć, że Fale Dunaju to nie to samo co ciasto Izaura, jednak koncepcja jest bardzo podobna. Gdy już macie upieczone ciasto Izaura, musicie przygotować jeszcze polewę. Wystarczy tylko w garnku rozpuścić pół kostki masła, dodać tabliczkę gorzkiej czekolady, łyżeczkę kakao i dwie łyżki mleka. Gdy masa zgęstnieje wylewamy ją na górę ciasta. Tak przygotowany smakołyk odstawiamy do lodówki przynajmniej na 2 godziny.
Artykuł partnera
0 Komentarze