Jagody acai to prawdziwe bomby witaminowe, które posiadają właściwości dobroczynne. Znane są już od setek lat, ponieważ wykorzystywane były w tradycyjnej medycynie plemion, które zamieszkiwały Amazonię. Jagód acai używano m.in przy biegunkach, wrzodach, krwotokach oraz chorobach, wynikających z obecności pasożytów.
Jagody acai
Jagody acai to niewielkie, okrągłe ciemnofioletowe owoce, które rosną na drzewach palmowych w amazońskich lasach. Posiadają w sobie moc witaminy A, C, E oraz witamin z grupy B. Co więcej, zawierają także cenne minerały takie jak: magnez, wapń, miedź, cynk, fosfor i potas. Dodatkowo wykazują obecność przeciwutleniaczy, które przyczyniają się do hamowania komórek nowotworowych oraz opóźniają procesy starzenia się.
Jagody acai - opinie lekarzy
Jagody acai zyskały uznanie lekarzy z całego świata. Są jednym z najbardziej pożądanych owoców dla firm kosmetycznych oraz tych, które produkują suplementy. Jak przekonują specjaliści, ich naturalne właściwości nie ujawniają się od razu, lecz są wynikiem systematycznego stosowania. Zdrowotne działanie widoczne jest z biegiem czasu.
Jagody acai - właściwości
Naturalne właściwości jagód acai zostały docenione przez konsumentów, którzy zdecydowali się przetestować dobroczynne działanie tego owocu. Warto pamiętać, że jagody acai nie należą do niskokalorycznych owoców. Ciemny kolor jagód acai wziął się z dużej ilośc polifenoli, które wpływają korzystnie na układ krążenia. Ułatwiają przepływ krwi oraz zapobiegają tworzeniu się zatorów, choroby wieńcowej. Sok z jagód acai reguluje ciśnienie, normalizuje poziom złego cholesterolu. Ponadto owoce tej rośliny zawierają w sobie przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki, co zapobiega szybkiemu starzeniu się.
Jagody acai mrożone czy suszone?
Mrożone jagody acai są bardzo trudno dostępne, do niedawna w ogóle nie było możliwości ich zakupu na terenie Polski. Mrożone jagody zdecydowanie dłużej utrzymują swoje naturalne właściwości. Jest to jednak możliwe tylko przy zachowaniu odpowiednio niskiej temperatury. Suszone jagody acai nie są przeznaczone do bezpośredniego stosowania, lecz stanowią jedynie dodatek do dań. Można je łączyć z owsiankami, naleśnikami czy jogurtami.
Jagody acai na odchudzanie
Dowiedziono, że stosowanie jagód acai przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Pobudzona zostaje perystaltyka jelit, przez co trawienie przebiega szybciej i efektowniej. Jagody dają ponadto uczucie sytości, dlatego kontrola nad spożywaniem określonej ilości kalorii jest możliwa. Jak już zostało wspomniane, jagody acai są dosyć kaloryczne, dlatego należy spożywać owoce tej rośliny w umiarkowanych ilościach, które nie wpłyną niekorzystnie na proces odchudzania.
Antyoksydacja: jagody acai
Antyoksydacja jagodami acai przeznaczona jest szczególnie do skóry wrażliwej, która skłonna jest do wielu podrażnień. Zastosowanie w codziennej pielęgnacji jagód acai umożliwia wzmocnienie naczyń krwionośnych i poprawę krążenia w skórze. Co więcej, ekstrakt z jagód acai tworzy warstwę ochronną na skórze, ponadto działa ściągająco i pozwala szybko goić niewielkie uszkodzenia skóry.
0 Komentarze