Odpowiednia dieta ma duże znaczenie dla zdrowia. Jednocześnie jest także niezbędna w profilaktyce antynowotworowej. Również przed operacją plastyczną trzeba postawić na specjalną dietę, która jest istotnym elementem przygotowania. Jaką należy wybrać?
Dieta przed operacją plastyczną - to musisz wiedzieć?
Każda operacja stanowi obciążenie dla organizmu. Rzeczywiście trzeba liczyć się z tym, iż dzięki właściwej diecie człowiek może dojść szybciej do siebie. Badania potwierdzają, że dzięki właściwej diecie przed zabiegiem zwiększa się ryzyko powikłań i skraca się też okres rekonwalescencji. Trzeba jednak pamiętać o tym, że wszelkie zmiany w stylu odżywiania muszą być wprowadzane stopniowo. Radykalna zmiana diety nawet na maksymalnie zdrową nie jest zalecana od razu. Najlepiej wprowadzić dietę przedoperacyjną na miesiąc przed planowaną operacją plastyczną. Zasadniczo taka dieta znacząco się nie różni od klasycznej zbilansowanej diety. Bazą są rzecz jasna warzywa. Powinny one stanowić 75% zawartości każdego posiłku.
Dieta przedoperacyjna krok po kroku
Dietę przedoperacyjną wprowadzamy na miesiąc przed planowanym zabiegiem i już wtedy wprowadzamy ograniczenia, a mianowicie należy ograniczyć spożywanie soli, najlepiej o połowę. Dodatkowo trzeba jeszcze ograniczyć ilość spożywanych węglowodanów. Otóż te produkty mogą osłabiać układ odpornościowy i niestety może pojawić się po operacji stan zapalny, który będzie trudniejszy do wyleczenia. Gdy do operacji zostało już 2 tygodnie dieta musi być jeszcze bardziej restrykcyjna. Nie wystarczy jednak stawiać tylko na zdrową dietę, trzeba jeszcze zrezygnować z produktów, które mogą powodować gorsze krzepnięcie krwi. Zaliczamy do nich oleje rybne, owoce morza, soję i produkty sojowe. Trzeba jeszcze zrezygnować z suplementowania kwasów Omega-3. Pamiętajcie jeszcze, że musicie zrezygnować bądź przynajmniej ograniczyć spożywanie ostrych pokarmów, które zawierają czosnek bądź imbir, gdyż mogą one zwiększać krwawienie podczas zabiegu. Zrezygnujcie też z suplementacji tabletkami na odchudzanie.
Na 10 dni przed zabiegiem trzeba zrezygnować z picia zielonej herbaty, gdyż zmniejsza ona krzepliwość krwi, do tego działa negatywnie na środki znieczulające czy też inne leki, które stosowane są po operacji.
Na 7 dni przed operacją trzeba całkowicie zrezygnować z picia alkoholu, ale też z pokarmów, które są bogate w witaminę E (pestki dyni, migdały, oleje roślinne), witaminę C (cytrusy, kiwi, papryka), witaminę K (zielone warzywa) i witaminę B (produkty pochodzenia zwierzęcego). Trzeba jeszcze unikać spożywania pokarmów, które mają w swoim składzie glikoalkaloidy psiankowate, a więc należy zrezygnować z pomidorów, ziemniaków, bakłażanów, gdyż mogą one powodować dłuższe rozkładanie się leków znieczulających, a to przekłada się na dłuższy powrót do zdrowia.
Dieta przed samą operacją plastyczną
Na jeden dzień przed operacją należy zrezygnować z picia napojów kofeinowych. Trzeba jeszcze zrezygnować z pokarmów, które mają dużą zawartość błonnika. Przed operacją można spożywać jedynie bardzo lekkie dania. Zabronione są ciężkostrawne produkty, np. rośliny strączkowe, orzechy czy produkty pełnoziarniste. Jednocześnie należy wprowadzić taką dietę, która nie będzie powodować niedoborów, które także są niebezpieczne. Nie zapomnijcie o właściwym nawadnianiu się. Zobacz więcej informacji na stronie specjalistów: https://www.drszczyt.pl/blog/dieta-przedoperacyjna-istotny-element-przygotowania.
Artykuł partnera
0 Komentarze